[WinAPI] Jaki typ wartości

szukaj na forum nowy temat odpowiedz

Strona [ 1 ] z 1

MrJabol ten post 10-03-2010 18:48

Witam :) Jestem początkującym w C++ i mam takie pytanie. Jaki typ wartości mają ikony i przyciski w okienkach (np. MB_OK, MB_YESNO). Jak liczby są int, tekst jest char*, to jaki typ mają przyciski i ikony? Szukałem po forum, ale takie pytanie chyba nie padło. Z góry dzięki :) Pozdrawiam.
Przejdź na górę strony
quetzalcoatl ten post 10-03-2010 23:39

Moderator
Status: Offline
Dziwne pytanie.. chyba nie wiesz za bardzo jak dzialaja te przyciski i ikony? MB_OK to nie jest przycisk, tylko drobna flaga sterujaca. Jest to int/ulong, czyli 'numerek' ktory potem funkcja dialogu sobie oglada i decyduje na jego podstawie o czymstam. Ikony, zwykle, sa przekazywane niewprost np. jako HICON, czyli 'numerek' mowiacy o ktora wczesniej zaladowana ikonke chodzi. Przyciski i inne rzeczy 'kliklanorysowalne' sa zazwyczaj oknami - przekazywane jako HWND - ktory tez jest int/long, tez numerek, tez mowiacy o ktore okno chodzi, ale nie bedacy oknem..

O to pytales?
"Przyszedlem aby ogien rzucic na ziemie, i czegoz pragne wiecej jak tego, aby juz zaplonal.
"We define the boundaries of reality; they don't define us    //nick: w skrócie: quetz, wąż, ew. dzik :)
Przejdź na górę strony
MrJabol ten post 11-03-2010 17:33

Dzięki, ale to nie w tym tkwił jednak problem - mój błąd ;) Ale dzięki za pomoc, przyda się na przyszłość. Pozdrawiam
Przejdź na górę strony
t0m_k ten post 11-03-2010 21:13

Użytkownik
Status: Offline
Co do MB_OK to nie jest do konca int/ulong:
winuser.h
#define MB_OK 0
Przejdź na górę strony
szukaj na forum nowy temat odpowiedz

Strona [ 1 ] z 1

1 użytkownik(ów) przegląda ten temat (1 gości)
(żadnych zarejestrowanych użytkowników)

Copyright © 2000-2006 by Coyote Group 0.9.3-pre3
Czas generowania strony: 0.0171 sek. (zapytań SQL: 9)