[netbeans] Referencja do kontrolki w innym oknie (klasie)
Strona [ 1 ] z 1
| M. |
08-02-2010 23:16 |
|
|
Witam. Przepraszam za być może zbyt proste pytanie, ale dla mnie to jest nie do przeskoczenia mentalnie. Otóż zachodzę w głowę (i zaraz oszaleję), jak przekazać jakąś wartość, z nowo otwartego okna (osobna klasa tej samej aplikacji) za pomocą jbutton do jedit znajdującego się w oknie głównym. Tylko błagam nie piszcie mi, że za pomocą referencji, bo to ja wiem, tylko w jaki sposób można tą referencję uzyskać? Znalazłem na forum 4programmers.net podpowiedź: http://forum.4programmers.net/[...]90086&h=referencj#id190086 Próbuje tą poradę wcielić w życie i niestety bez rezultatu. Pisząc aplikację bazodanową można sobie w prosty sposób ułatwić życie wpisując dane z okna potomnego do bazy i odświeżyć kontrolki w oknie głównym ponownie czytując dane (za pomocą metody statycznej). Tylko, że chciałem napisać malutki programik bez konieczności zapisywania danych. Będę szczęśliwy jak dowiem się w końcu jak uzyskać referencję do pola klasy okna głównego z innej klasy okna potomnego. Jeśli znalazłby się ktoś, kto by mi podesłał mirksonek@gmail.com prosty przykład (w netbeans) rozwiązania tego problemu (nie musi być opisów, sam sobie przeanalizuję kod), postawię Z góry dziękuję za pomoc.
|
|
|
| bo |
08-02-2010 23:45 |
|
|
Przecież to jest proste jak budowa cepa . public class Glowna { .... ..... = new Inna(this); public class Inna { private Glowna parent; public Inna(Glowna parent) { .... this.parent=parent; ..... } } I w polu parent klasy Inna masz referencję do głównego okna. |
|
|
| M. |
09-02-2010 00:26 |
|
|
Dzięki za odpowiedź. Owszem to co napisałeś idealnie nadaje się na referencję do okna. Ale jak uzyskać dostęp do pola JTextField w oknie głównym? czy za pomocą this.parent.[jakaś_metoda] uzyskam dostęp do JTextField w oknie głównym? Dodam, że mam metodę publiczną zwracającą referencję do JTextField, ale nadal nie wiem jak wywołać tę metodę w oknie potomnym To pewnie też będzie banał, ale kurcze nie mogę tego rozgryźć.Oto ta metoda: public javax.swing.JTextField getEdit() { return edit; } Aż mi głupio o to pytać, ale naprawdę nie mam pojęcia jak ją wywołać w klasie okna potomnego.
|
|
|
| M. |
09-02-2010 00:53 |
|
|
ale durny jestem, przekazywałem referencje do Frame, zamiast referencje do klasy. Dzięki za pomoc w zrozumieniu swojego błędu
|
|
|
|
|
|
Strona [ 1 ] z 1
| 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat (1 gości) |
|---|
| (żadnych zarejestrowanych użytkowników) |

.
To pewnie też będzie banał, ale kurcze nie mogę tego rozgryźć.