Pracodawca a szkoła średnia
Strona [ 1 2 3 4 5 6 7 8 >> ] z 8
| ciekawy |
08-02-2010 19:46 |
|
|
cześć czy pracodawcy (na stanowisko programisty) patrzą na skończoną szkołę średnią? jestem teraz w LO jednak mam możliwość podjęcia pracy programisty (do tego wybrałem bardzo ciężką pod względem poziomu nauki szkołę, nie ma na nic czasu) i zastanawiam się nad przeniesieniem do liceum zaocznego. mam zamiar iść na studia i przygotowywać się z matmy do matury. ciekawi mnie tylko, czy pracodawca/HR widząc w CV liceum zaoczne krzywo patrzy na takiego kandydata i od razu filtr->CV do kosza. Ale dodajmy, ze mialbym wtedy juz doświadczenie zawodowe - co wydaje mi sie jest chyba lepsze niz samo skonczone LO po ktorym nie ma się przecież nic? Niby dobre LO, dobra szkola ale.. i co z tego?! I tak liczą się studia i matura (zeby sie na owe dostac), poza tym skad pracodawca moze wiedziec co jaka szkoła sobą reprezentuje? No moze, jesli mieszkalbym w jakims mniejszym mieście gdzie jest mniej szkol, ale w Warszawie? Chociaz w sumie wiadomo, ze w liceach zaocznych jest niski poziom... Chodzi mi o okres, w ktorym nie bylbym jeszcze na studiach (bo wiadomo, jak w CV uczelnia wyższa to szkola średnia schodzi zapewne na dalszy plan) pzdr |
|
|
| Shalom |
08-02-2010 19:50 |
|
Użytkownik Status: Offline Dołączył: 30-01-2004 Skąd: Będzin / Kraków |
1. Nie, zresztą kto wpisuje LO do CV? Chyba tylko osoby które kończyły jakieś bardzo renomowane i chcą sie tym pochwalić. 2. Wszystko fajnie, tylko że na pracę będziesz mial jeszcze kupę czasu, a jeśli porządnie nie nauczysz się matmy w liceum i porządnie nie zdasz matury to potem czekają cię pewnie jakieś lipne studia (lub po prostu cię ze studiów wywalą jak sobie nie będziesz radził). Non nascuntur sed fiunt christiani ![]() Nie masz kłopotów? Kup komputer... [Na prv/gg przyjmuje tylko zlecenia. Masz problem? Pisz na forum, nie do mnie] |
|
|
| ciekawy |
08-02-2010 19:56 |
|
|
1. to mnie nieco pocieszyłeś. tylko że zanim zostane studentem nie bede mial żadnej szkoly, a chyba nie zostawię pustej rubryki Edukacja? Wtedy (na początku) chyba bede musial wpisac te liceum zaoczne? Czy myslicie, ze mozna wtedy ten punkt w ogole pominac? nie wygląda to wtedy kiepsko? (jak bym np. po gimnazjum skończył edukację )2. o to się akurat nie martwię. mam zapał i w miarę lubię i ogarniam matmę. ogólnie poziom w szkole jest wysoki z wielu bzdurnych (dla mnie) przedmiotów, a z matmy mamy kiepskiego nauczyciela... więc za wiele chyba nie stracę. PS. jakie wykształcenie ma się po liceum zaocznym? z maturą normalnie średnie pełne, tak? chcę sie upewnic. |
|
|
| johny_bravo |
08-02-2010 20:15 |
|
Użytkownik Status: Offline Dołączył: 18-02-2006 Skąd: Kraków |
Nikt nie patrzy na LO, liczy sie doswiadczenie, ewentualnie studia, jak doswiadczenia brak. A niepelnego sredniego nie ma. Jest matura albo nie. You need to learn how to walk before you can run |
|
|
| ciekawy |
08-02-2010 20:24 |
|
|
czyli myslicie, ze oplaca mi sie przeniesc do liceum zaocznego? chetnie wyslucham tez zdania innych osob mialbym wtedy juz doswiadczenie zawodowe i moglbym skupic sie tylko na tym, co mnie interesuje i sie przyda na maturze/studiach (matma i fizyka) a nie na zakuwaniu z geografii czy biologii. jesli naprawde liceum zaoczne nie ujmuje niczemu w CV/dla pracodawcy to.. chyba sie oplaca? |
|
|
| ciekawy |
08-02-2010 20:30 |
|
|
a tak swoja droga, w CV zamiast pisac Liceum Ogolnoksztalcące dla Dorosłych nr X mogę napisać samo Liceum Ogólnokształcące nr X? (dodam, ze koliduje to z normalnym LO nr X...). Chodzi mi o to, czy pracodawcy mogą sobie sprawdzić czy faktycznie chodzilem do tej szkoly albo sprawdzić sobie czy nie kłamię z nazwą? wydaje mi sie, ze wszyscy raczej olewają takie sprawdzanie , wiec co szkodzi mi trochę zmienic [usunac info o tym ze to szkola zaoczna]? czy moze na rozmowie przynosi sie pracodawcy jakis papierek/świadectwo zeby potwierdzic dane nt edukacji? i jak to jest tyle ze w kwestii studiow? czy sprawdzaja jakos ze faktycznie jestem studentem tej a tej uczelni? nie zebym mial zamiar wpisywac sobie jakies uczelnie pytanie z ciekawosci.
|
|
|
| Rev.pl |
08-02-2010 20:45 |
|
Użytkownik Status: Offline Dołączył: 14-03-2007 Skąd: Warszawa |
W CV lepiej nie wpisywać tego, czego nie możesz udowodnić. Niekiedy HRy się nudzą i jak wyjdzie coś takiego to z dużą dozą prawdopodobieństwa wylecisz na zbity pysk, a i o liście referencyjnym będziesz mógł pomarzyć. Ja ci radzę skończyć normalne liceum, dać sobie spokój z pracą w tym momencie, dobrze przykuć do matury (no chyba, że zaoczne studia też cię interesują?). Wcale nie jest tak prosto dostać się na informatykę na UW czy PW. Ewentualnie jak chcesz zobaczyć jak wygląda praca w firmie i mieć coś tam, co będziesz mógł wpisać do CV to będziesz miał 4-miesięczne wakacje. Ja tak zrobiłem i nie narzekam, gdyby nie to, że studia dzienne i praca 20 godzin tygodniowo, nawet jeżeli jest to klepanie kodu, strasznie wyniszczało mój organizm (wychodzenie o 7, powrót 21 dzień w dzień) to i dalej bym pracował. No i ja ze swojej strony nigdy bym nie zamienił na nic dziennych studiów i liceum ze względu na rozrywkowe aspekty :). oO |
|
|
| ciekawy |
08-02-2010 20:49 |
|
|
no tak, tylko zwroc uwage ze z matmy to ja sie średnio z moją nauczycielką przygotuję. o rozszerzonej to nawet nie wspomnę - realizujemy poziom podstawowy. wiec tak czy siak czeka mnie intensywna nauka w domu. studia myślę o dziennych wlasnie ze wzgledow rozrywkowych. teraz jestem w LO i ciezko tu jest wiec i z rozrywkami ciezko... |
|
|
| johny_bravo |
08-02-2010 21:00 |
|
Użytkownik Status: Offline Dołączył: 18-02-2006 Skąd: Kraków |
Jak Ci w LO ciezko, to na studiach lzej bynajmniej nie bedzie... You need to learn how to walk before you can run |
|
|
| Shalom |
08-02-2010 21:04 |
|
Użytkownik Status: Offline Dołączył: 30-01-2004 Skąd: Będzin / Kraków |
+1 jeśli trudność sprawia ci jakaś licealna geografia czy biologia to chyba nie zdajesz sobie sprawy z tego jakich abstrakcyjnych cudów na studiach trzeba się nauczyć ![]() A nauka samodzielna jest potrzebna zawsze. Tobie sie wydaje ze można się do matury porządnie przygotować w szkole? Musiałbyś mieć chyba ze 2x tyle godzin matmy żeby w ogóle o tym mysleć. Kup zbiór pana Kiełbasy do matury z matmy, zrób te 2k zadań i gwarantuje ci > 90% z matury ![]() Non nascuntur sed fiunt christiani ![]() Nie masz kłopotów? Kup komputer... [Na prv/gg przyjmuje tylko zlecenia. Masz problem? Pisz na forum, nie do mnie] |
|
|
|
|
|
Strona [ 1 2 3 4 5 6 7 8 >> ] z 8
| 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat (1 gości) |
|---|
| (żadnych zarejestrowanych użytkowników) |

)
pytanie z ciekawosci.