Problem z połączeniem z bazą danych

szukaj na forum nowy temat odpowiedz

Strona [ 1 ] z 1

Marek2181 ten post 08-02-2010 12:24

Witam

Mam taki problem: chcę nawiązać połączenie z bazą danych Interbase. W tym celu wykorzystuję bibliotekę FirebirdClient, która jest kompatybilna z tą bazą. I wszystko pięknie, program działał do czasu, aż zdecydowałem się zaktualizować bibliotekę z wersji 2.1 na wersję 2.5. W tym momencie nie mogę podłączyć się do serwera. Próba wywołania Open() kończy się wyjątkiem z tekstem: "Indeks jest spoza zakresu. Musi mieć wartość nieujemną i mniejszą niż rozmiar kolekcji. Nazwa parametru: index".
Połączenie wygląda mniej więcej tak:
FbConnection connection = new FbConnection(@"User Id=SYSDBA; Password=masterkey; Database=C:\Baza.wdb; DataSource=localhost;");
connection.Open();

I właśnie w tym miejscu wywołanie Open() zgłasza błąd. Nie mam pojęcia o co chodzi tym bardziej, że przy poprzedniej wersji tej biblioteki wszystko działało. I dodam od razu, że muszę używać tej wersji, nie mogę wrócić do tej wcześniejszej wersji.

Proszę o pomoc, sugestie, rady - cokolwiek, bo mi się skończyły pomysły.
Przejdź na górę strony
johny_bravo ten post 08-02-2010 15:09

Użytkownik
Status: Offline
A co na to dokumentacja?
You need to learn how to walk
before you can run
Przejdź na górę strony
Rev.pl ten post 08-02-2010 15:36

Użytkownik
Status: Offline
Wygląda to na wyjątek w samej bibliotece. Jeżeli nie znajdziesz specyficznego rozwiązania to możesz jeszcze dostępnymi w internecie narzędziami "naprawić" samą bibliotekę.
oO
Przejdź na górę strony
szukaj na forum nowy temat odpowiedz

Strona [ 1 ] z 1

1 użytkownik(ów) przegląda ten temat (1 gości)
(żadnych zarejestrowanych użytkowników)

Copyright © 2000-2006 by Coyote Group 0.9.3-pre3
Czas generowania strony: 0.0169 sek. (zapytań SQL: 9)