[Delphi] Dostęp do klasy wyżej
Strona [ 1 ] z 1
| Kermitek1979 |
08-02-2010 11:57 |
|
Użytkownik Status: Offline Dołączył: 29-12-2009 |
Witam, być może problem jest banalny ale Mam zadeklarowaną klasę TNodes = class (TPersistent) private FCountItems : Integer; public Node : array [0..1000] of TNode; function NodeAdd (ParentID : Integer): Integer; published property CountItems : Integer read FCountItems write FCountItems; end; TTop = class (TPanel) private FHeader : THeaderControl; FStringGrid : TStringGrid; procedure MyOnDrawCell (Sender: TObject; ACol, ARow: Integer; Rect: TRect; State: TGridDrawState); public Nodes : TNodes; Constructor Create (AOwner : TComponent); override; Destructor Destroy; override; function NextPaintedID (ID : Integer; Direction : Boolean) : Integer; published property Header : THeaderControl read FHeader write FHeader; property StringGrid : TStringGrid read FStringGrid write FStringGrid; end; I teraz pojawia się mój problem. W jaki sposób w metodzie NodeAdd klasy TNodes odwołać się do zmiennej klasy rodzica czyli do TTop; Robie to tak, ale nie działa. Poniższy przykład ma na celu zwiększenie ilości linii w stringgridzie podczas zwiększenia linii w klasie TNodes. Na innym forum dotyczącym języka C przeczytałem, że w klasie TNodes trzeba zrobić wskaźnik do TTop, ale nie potrafię tego. |
|
|
| cimak |
08-02-2010 12:27 |
|
Użytkownik Status: Offline Dołączył: 01-12-2002 Skąd: Chatka na środku lasu |
mozesz dodac pole "Parent:TTop" do TNode i przekazywac wartosc w konstuktorze... ze przy tworzeniu Noda mowisz kto jest rodzicem. a potem juz z gorki
|
|
|
| Azarien |
08-02-2010 15:21 |
|
Użytkownik Status: Offline Dołączył: 18-12-2003 |
FStringGrid jest private, więc nie możesz. Żebyś mógł, umieść to pole w sekcji public, albo udostępnij przez property. Temat do działu Newbie. Ostatnio zmodyfikowany: 08-02-2010 15:22 przez Azarien |
|
|
| Kermitek1979 |
08-02-2010 18:08 |
|
Użytkownik Status: Offline Dołączył: 29-12-2009 |
Dziękuję za pomoc. Oczywiście działa
|
|
|
|
|