[Delphi] tekst z parametrami [Przeniesiony z Programowanie :: Newbie]
Strona [ 1 ] z 1
| robertz68 |
08-02-2010 10:42 |
|
Użytkownik Status: Offline Dołączył: 05-01-2007 |
Witam, Piszę programik do zarządzania zgłoszeniami serwisowymi. Jest to prosta aplikacja korzystająca z bazy MySQL i formularza internetowego od strony klienta oraz właśnie mój programik od strony serwisu. Kolega, dla którego to pisze zażyczył sobie aby aplikacja przesyłała informacje w formie maila do zainteresowanych. Nie jest to trudne i wiem jak to zrobić ale dodatkowym warunkiem jest możliwość edycji tych komunikatów przez kolegę. Wpadłem na pomysł aby programik korzystał z formularzy podobnych jakie stosowało się w programach dos-owych, czyli tekst z parametrami umieszczonymi w nawiasach kwadratowych (parametry pobierane z bazy danych, panelu lub przez jakieś zmienne). Gotowe pliki tekstowe umieścił bym w folderze programu. Teraz moje pytanie - jak to zrobić? Wystarczą mi jakieś wskazówki - nawet nie wiem jak się taki sposób nazywa żeby poszukać Pozdrawiam Robert Ostatnio zmodyfikowany: 08-02-2010 12:12 przez robertz68 |
|
|
| cimak |
08-02-2010 16:12 |
|
Użytkownik Status: Offline Dołączył: 01-12-2002 Skąd: Chatka na środku lasu |
nie wiem jak inni ale ja nie mam pojecia o co Ci dokladnie chodzi...
|
|
|
| robertz68 |
08-02-2010 17:24 |
|
No właśnie jest mi to ciężko wytłumaczyć. Postaram się dokładnie napisać: Mam plik tekstowy (na dysku): Informacja dla zleceniodawcy! Szanowny [imie] [nazwsko] Informujemy cię że twój dysk [marka] o numerze seryjnym [serial_number] został odesłany do serwisu producenta. W pliku tym zmienne: imie, nazwisko, marka, serial_number są odpowiednimi wartościami w bazie danych. Jak przekazać te zmienne do pliku tekstowego? |
|
|
| cimak |
08-02-2010 17:30 |
|
Użytkownik Status: Offline Dołączył: 01-12-2002 Skąd: Chatka na środku lasu |
czyli chcesz zamienic pewne "wyrazy" w pliku tekstowym na inne, tak? ![]() var list:TStringList; s:String; begin list:=TStringList.Create; list.LoadFromFile('plik.txt'); s:=list.Text; s:=StringReplace(s, '[imie]', zmienna_z_imieniem, [rfReplaceAll,rfIgnoreCase]); s:=StringReplace(s, '[nazwisko]', zmienna_z_nazwiskiem, [rfReplaceAll,rfIgnoreCase]); list.Text:=s; list.SaveToFile('plik.txt'); list.Free; end; Ostatnio zmodyfikowany: 08-02-2010 17:36 przez cimak |
|
|
| robertz68 |
08-02-2010 17:49 |
|
Kurcze, najprostsze rzeczy są czasami najtrudniejsze. Cuda wymyślałem zamiast spojrzeć na to w sposób podstawowy. Dzięki bardzo
|
|
|
|
|
|
Strona [ 1 ] z 1
| 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat (1 gości) |
|---|
| (żadnych zarejestrowanych użytkowników) |